Logo


Hír: : Szent Iván éj Zeleméren
(Kategória: Vegyesbazár)
Küldte: Morti
2010.06.25 - 11:20:26

A gyülekező nép fölött glóriaként ragyogott az egyetlen világos folt. A földre esőfelhők vetítették árnyaikat, fényben csak a kis domb úszott. A templomrom méltósággal emelkedett ki a tájból, lábánál kis hangyák: múlt szokását feleleveníteni készülő emberek nyüzsögtek. Koszorúkat fontak, almát szeleteltek, a négyszögű tüzet készítették elő a Napkerék négy sarkában. Ismerkedtek, beszélgettek.

Százan lehettünk talán, de a templomrom elfedte ezt: nem volt zsúfoltság, nem volt tömeg. Várakozás volt a levegőben. Zenészek és énekesek színesítették Szent Iván napjának utolsó perceit.

Lassan megkezdődött. A domb tövénél regősök gyülekeztek, a Csodafiú-szarvas hangjai csendültek fel. "Haj, regö-rejtem, haj, regö-rejtem" - a tömeg együtt dúdolta a refrént a sámánnal és a regősökkel.

A zenészek vezetésével megindultunk a domb körül. Négy sarkában megállván apró szertartások keretében fáklyákat gyújtottunk, majd visszatértünk a templomromhoz. Ott hamarosan a sámán vette át az irányítást. Lelke a dobjára pattant, és átment egy másik világba, a Tűz világába, a lelkek világába, hogy onnan cserébe maga helyett egy mesélőt küldjön vissza. Egy mesélőt, aki a tűz szikrázó lobogása alatt a fiatalságról, a bátorságról és a kitartásról mondott szép mesét. Visszarepültünk az időbe, a tér kitágult körülöttünk, egymás mellett, gyerekként, szentiváni koszorúval a fejünkön, tátott szájjal hallgattuk a sámánt. A mese végeztével dobja segítségével újra helyet cseréltek, visszatért a lelke, a tűzkereket már ő gyújtotta meg, ő engedte le a dombtetőről, a kis templom ajtajából.

A Himnusz és a Székely himnusz hangjai zárták a kis szertartást. Milyen volt? EGY volt. Egység a szívekben, a gondolatokban. Egyként ünnepeltük a megújuló és lassan elhaló Nap örök körforgását. Egyként felejtettük el, hogy egyesek vagyunk...
Ezen hír származási helye: Csepp a tengerben
( http://makacs.hu/makacs.hu/blog/comment.php?comment.news.comment.1042 )