.:: Csepp a tengerben :: agydöccenések ::
 
::.
  Szent Iván éj Zeleméren

A gyülekező nép fölött glóriaként ragyogott az egyetlen világos folt. A földre esőfelhők vetítették árnyaikat, fényben csak a kis domb úszott. A templomrom méltósággal emelkedett ki a tájból, lábánál kis hangyák: múlt szokását feleleveníteni készülő emberek nyüzsögtek. Koszorúkat fontak, almát szeleteltek, a négyszögű tüzet készítették elő a Napkerék négy sarkában. Ismerkedtek, beszélgettek.

Százan lehettünk talán, de a templomrom elfedte ezt: nem volt zsúfoltság, nem volt tömeg. Várakozás volt a levegőben. Zenészek és énekesek színesítették Szent Iván napjának utolsó perceit.

Lassan megkezdődött. A domb tövénél regősök gyülekeztek, a Csodafiú-szarvas hangjai csendültek fel. "Haj, regö-rejtem, haj, regö-rejtem" - a tömeg együtt dúdolta a refrént a sámánnal és a regősökkel.

A zenészek vezetésével megindultunk a domb körül. Négy sarkában megállván apró szertartások keretében fáklyákat gyújtottunk, majd visszatértünk a templomromhoz. Ott hamarosan a sámán vette át az irányítást. Lelke a dobjára pattant, és átment egy másik világba, a Tűz világába, a lelkek világába, hogy onnan cserébe maga helyett egy mesélőt küldjön vissza. Egy mesélőt, aki a tűz szikrázó lobogása alatt a fiatalságról, a bátorságról és a kitartásról mondott szép mesét. Visszarepültünk az időbe, a tér kitágult körülöttünk, egymás mellett, gyerekként, szentiváni koszorúval a fejünkön, tátott szájjal hallgattuk a sámánt. A mese végeztével dobja segítségével újra helyet cseréltek, visszatért a lelke, a tűzkereket már ő gyújtotta meg, ő engedte le a dombtetőről, a kis templom ajtajából.

A Himnusz és a Székely himnusz hangjai zárták a kis szertartást. Milyen volt? EGY volt. Egység a szívekben, a gondolatokban. Egyként ünnepeltük a megújuló és lassan elhaló Nap örök körforgását. Egyként felejtettük el, hogy egyesek vagyunk... Főmenü
 
· Linkek
· Fórum
· Tagok
 Üdvözlet
 

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

 Archívum bigyó
 
<< 2017 augusztus >>
HKSzeCsPSzoV
 
22
 
Teljes év mutatása
 Keresés Csepp a tengerben
 

 Hírösszefoglaló
 
 Chatbox
 
...: maKACS :...
01.07 : 23:56

Köszi!
...: catyst :...
01.07 : 19:49

sok-sok boldog névnapot
...: csillagtenger :...
09.27 : 20:50

Hallalihó!
...: catyst :...
03.04 : 11:02

csak hogy ide is írjak valamit
...: Morti :...
08.05 : 08:01

Köszönjük a szurkolást, Potyi rendbejönni látszik

 Online
 
Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 231, legújabb: Aloonthar
  TopMinden védjegy © a tulajdonosaiké.
©e107.org 2002-2008 :: ©maKACS 2004-2010

Adatbázis lekérdezés: 73.